:: followers ::

:: me myself and i ::

My photo
Before you judge me get to know me first. You can't tell your heart what to do because it does it all on its own. Life ain't easy. I didn't wish to be everything to everyone but i did wish to be something to someone.

Thursday, March 4, 2010

Perlumbaan Kedua

Salam and Hye all..

Dalam minggu yang penuh dengan exam nie la tiba-tiba moral and mood aku untuk tulis blog up..haha

Kali nie aku just nak cerita kat korang just teringat la pulak mase aku form 4 aku ada balajar 1 novel nie..pada korang yang sekolah kat bahagian utara Malaysia komfem la korang tau..

Novel itu ialah Perlumbaan Kedua..sorry la x dpt nak cari gambar muka depan novel 2..kecewa2..
huhu..nie aku nak cite la sket sinopsis novel tersebut..

• Arnab Putih sedang menghambur, berlari-lari dan melompat di suatu tanah lapang yang ditumbuhi rumput untuk menguji ketangkasannya.
• Datang Sang Kancil mengingatkan semula peristiwa Perlumbaan Pertama pada 198 tahun yang lalu
• Arnab Putih berasa tercabar lalu mengambil leputusan untuk berlumba dengan Tuk Kura.
• Sang Kancil menyatakan hasrat Arnab Putih kepada Tuk Kura
• Perjumpaan binatang diadakan berdekatan Bukit Batu dengan diketuai oleh Sang Gajah
• Syarat-syarat perlumbaan ditetapkan iaitu perlumbaan akan diadakan di lereng bukit, dan perlumbaan itu merupakan perlumbaan terakhir.
• Sang Gajah dilantik sebagai hakim dan kedua-dua pihak diberi tempoh masa selama 2 bulan untuk bersedia.
• Bapa arnab melantik Sang Tedung untuk mengawasi gerak-geri Tuk Kura.
• Tuk Kura mengumpul suku-sakatnya lalu memilih 10 ekor kura-kura muda untuk diberi latihan.
• Tuk Kura merancang strategi dengan memberi pelbagai jenis latihan di tebing sungai.
• Bapa arnab pula mengadakan perlumbaan antara arnab-arnab dan Arnab Putih telah dipilih sebagai wakil.
• Sang Tedung menghasut dan memecah-belahkan suku-sakat kura-kura.
• Tuk Kura didera oleh suku-sakatnya sendiri sehingga Tuk Kura menghilangkan diri.
• Berita kehilangan Tuk Kura tersebar luas di dalam hutan sehingga bapa arnab mendesak Tuk Kura untuk mengisytiharkan Arnab Putih sebagai pemenang.
• Walau bagaimanapun, Tuk Kura muncul pada hari perlumbaan. Perlumbaan diteruskan.
• Tuk Kura melambungkan dirinya dari puncak bukit sehingga berjaya memenangi perlumbaan kedua.

Ha..kesimpulan yang dapat dibuat kat sini..tak semestinya golongan yang lemah akan menjadi semakin lemah and semakin ditindas..kalau ade kemahuan atau kesungguhan untuk melakukan sesuatu, Insyaallah kita akan mendapat apa yang dimahukan..^^

p/s : gudluck tuk dak2 yang amek test static n de..^_^

14 comments:

Wo0dBuRy CraZEe said...

best weyh post nih...
aku amek qoute ko sket jadi status fb aku...tq!!!
huhuhhuh... =]

Azrizal Hussin said...

Hahaha..bese la..dah jadi ustaz dh aku nie..5 minit je ana nk tazkirah..
ececece..

gudluck2 test..^^

afifahramli said...

goodluck

Azrizal Hussin said...

thankz weyh..blog ko dh diprivatekn kewr?huu

afifahramli said...

td je..

nk tuka template..
tp xde usaha..
so kesimpulannya,
xjd la..

hee :P

Azrizal Hussin said...

ouh ok..
x de usaha?
hurm..cm plik je bunyi..
nice2

afifahramli said...

nice?
cmne bley nice kalo pelik je bunyi?
keke

Azrizal Hussin said...

erk..nice 2 juz tuk template bru..huu

cm ok la drpd dlu cm ta paham sgt..hehe..

x de kaitan ngan ayat sblum2 ye..harap maklum..^^

afifahramli said...

oh yeke..
malunye..
haha

thnx btw ^__^

Azrizal Hussin said...

haha..xpe2..x de org pown nmpk..
haha..mlu kt sni jewr..
lpk2..keke

afifahramli said...

hee..

eh2,
ade wat slh ke?
sori..
huu

Azrizal Hussin said...

erk..x de sala pown la..seryes..
chill2
x de hal la weyh..(:

afifahramli said...

thnx ^^

Syakirah said...

thanx..menarik2. saya tengah google cari balik cerita ni. dah belaja dulu tapi lupa... huhu

There was an error in this gadget